De grootste kerstmarkten van Europa

De grootste kerstmarkten van Europa

Kerst is een tijd van gezelligheid, warmte en sfeer. Een van de leukste manieren om in de kerststemming te komen, is door een bezoek te brengen aan een kerstmarkt. In Europa vind je talloze kerstmarkten, van klein en knus tot groot en spectaculair. In deze blog zetten we de grootste kerstmarkten van Europa voor je op een rijtje. Dit zijn de plekken waar je kunt genieten van de mooiste verlichting, de leukste kerstcadeautjes kunt kopen, de lekkerste lekkernijen kunt proeven en de leukste activiteiten kunt doen. Laat je inspireren door deze lijst en kies jouw favoriete bestemming voor een onvergetelijke kerstreis!

Frankfurt: de grootste kerstmarkt van Duitslandkerstmarkt in frankfurt

Duitsland staat bekend om zijn vele kerstmarkten, maar de grootste en oudste vind je in Frankfurt. De Frankfurter Weihnachtsmarkt trekt jaarlijks zo’n drie miljoen bezoekers die zich vergapen aan de ruim 200 kraampjes, de enorme kerstboom en de historische gebouwen op de Römerberg. Je kunt hier heerlijk struinen langs de handgemaakte producten, proeven van de beroemde Frankfurter worsten en glühwein en luisteren naar de live muziek. Voor de kinderen is er een nostalgische carrousel, een sprookjesbos en een bezoek van de Kerstman.


Kerstmarkt KopenhagenKopenhagen: het sprookjesachtige Tivoli

Een van de meest bijzondere kerstmarkten in Europa vind je in Kopenhagen, in het beroemde attractiepark Tivoli. Dit park wordt elk jaar omgetoverd tot een magisch winterwonderland, met meer dan een miljoen lichtjes, honderden kerstbomen en een schaatsbaan. Je kunt hier niet alleen genieten van de gezellige kraampjes, maar ook van de spannende attracties, zoals de achtbaan en het reuzenrad. Bovendien kun je hier de echte rendieren van de Kerstman bewonderen en smullen van de Deense lekkernijen.


Valkenburg: de ondergrondse kerstmarktKerstmarkt Valkenburg

In Nederland hoef je niet ver te reizen om een unieke kerstmarkt te bezoeken. In Valkenburg, in het zuiden van Limburg, vind je namelijk de grootste ondergrondse kerstmarkt ter wereld. In de eeuwenoude mergelgrotten kun je je laten betoveren door de sfeervolle verlichting, de prachtige decoraties en de bijzondere exposities. Je kunt hier ook een rondleiding krijgen door de grotten, waar je meer leert over de geschiedenis en de geheimen van deze plek. Boven de grond kun je ook nog genieten van de kerstparade, het reuzenrad en het miniatuurpark.


Kerstmarkt boedapast

Boedapest: de traditionele kerstmarkt

Als je op zoek bent naar een authentieke kerstmarkt, dan is Boedapest een goede keuze. De Hongaarse hoofdstad heeft een van de oudste en grootste kerstmarkten van Europa, op het Vörösmarty plein. Hier vind je meer dan 100 kraampjes met handgemaakte producten, zoals houtsnijwerk, kaarsen, sieraden en keramiek. Je kunt hier ook proeven van de typisch Hongaarse gerechten, zoals goulash, langos en kürtőskalács (een soort zoete broodrol). Daarnaast kun je genieten van gratis concerten, een reuzenadventskalender en een schaatsbaan.


Brussel: het winterse festivalKerstmarkt Brussel

In Brussel vind je niet zomaar een kerstmarkt, maar een heel winterfestival. Winterpret is de naam van dit evenement, dat zich uitstrekt over meer dan twee kilometer in het centrum van de stad. Je vindt hier zo’n 250 kraampjes met allerlei leuke spullen, eten en drinken. Maar dat is nog niet alles: je kunt hier ook schaatsen op de Grote Markt, een ritje maken in het reuzenrad, kijken naar het licht- en geluidsspektakel op het Sint-Katelijneplein en bewonderen hoe internationale kunstenaars ijssculpturen maken.


Kerstmarkt DresdenDresden: de oudste kerstmarkt van Europa

De kerstmarkt van Dresden, ook wel de Striezelmarkt genoemd, is de oudste kerstmarkt van Europa. Deze markt bestaat al sinds 1434 en heeft een rijke traditie. Je kunt hier onder andere de grootste kerstpiramide, de grootste notenkraker en de grootste stollen (een soort kerstbrood) ter wereld zien. Je kunt hier ook zelf meedoen aan allerlei workshops, zoals kaarsen maken, glasblazen en bakken. Natuurlijk kun je hier ook lekker shoppen en smullen van de lokale specialiteiten, zoals glühwein, bratwurst en lebkuchen.


Londen: de veelzijdige kerstmarktKerst london

Londen is een stad die altijd bruist, maar zeker in de kerstperiode. Je vindt hier talloze kerstmarkten, elk met een eigen thema en sfeer. Zo kun je naar de Winter Wonderland in Hyde Park, waar je een gigantisch pretpark, een ijsbaan, een circus en een ijsbar vindt. Of je kunt naar de Southbank Centre Winter Market, waar je kunt genieten van de uitzicht op de Thames, de London Eye en de Big Ben, terwijl je langs de houten chalets loopt. Of je kunt naar de Leicester Square Christmas Market, waar je kunt kijken naar comedy shows, musicals en cabaret.


Kerstmarkt GentGent: de gezellige kerstmarkt

Gent is een van de mooiste steden van België, met zijn middeleeuwse gebouwen, grachten en pleinen. In de kerstperiode wordt deze stad nog sfeervoller, dankzij de kerstmarkt die zich verspreidt over verschillende locaties. Je kunt hier slenteren langs meer dan 150 kraampjes met leuke cadeaus, hapjes en drankjes. Je kunt hier ook schaatsen op de ijspiste, een ritje maken in het reuzenrad of het belfort beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan het Gravensteen, dat verandert in een winterkasteel.


Münster: de romantische kerstmarktKerstmarkt Munster

Münster is een charmante stad in het westen van Duitsland, die bekend staat om zijn historische centrum en zijn fietsvriendelijkheid. In de adventstijd verandert deze stad in een romantisch decor, met vijf verschillende kerstmarkten die elk hun eigen karakter hebben. Je kunt hier kiezen uit meer dan 300 kraampjes, die versierd zijn met dennengroen, lichtjes en kaarsen. Je kunt hier ook genieten van de live muziek, de kunstnijverheid en de culinaire hoogstandjes. Een hoogtepunt is de lichtsculpturenroute, die je langs de mooiste gebouwen en monumenten van de stad leidt.


kerstmarkt bruggeBrugge: de sprookjesachtige kerstmark

Brugge is een stad die zo uit een sprookje lijkt te komen, met zijn pittoreske straatjes, bruggetjes en kanalen. In de winter wordt deze stad nog betoverender, dankzij de kerstmarkt die plaatsvindt op de Grote Markt en het Simon Stevinplein. Je kunt hier snuffelen tussen de kraampjes met allerlei leuke spullen, zoals chocolade, kant en keramiek. Je kunt hier ook schaatsen op de ijsbaan, die omringd is door historische gebouwen. Of je kunt een boottocht maken over de grachten, die verlicht zijn met duizenden lichtjes.


Düsseldorf: de veelkleurige kerstmarktKerstmarkt dusseldorf

Als je houdt van kerstsfeer, gezelligheid en variatie, dan is de kerstmarkt in Düsseldorf een aanrader. Deze stad heeft namelijk niet één, maar zeven verschillende kerstmarkten, die elk een eigen thema en stijl hebben. Je kunt hier genieten van de traditionele Duitse kerstproducten, zoals glühwein, bratwurst en lebkuchen, maar ook van de creatieve en moderne ambachten, zoals glasblazen, kaarsen maken en sieraden ontwerpen. De kerstmarkten zijn verspreid over het centrum van de stad, die prachtig verlicht is met duizenden lichtjes. Je kunt hier ook schaatsen op een ijsbaan, een ritje maken in een reuzenrad of een lichtsculpturenroute volgen. De kerstmarkt in Düsseldorf is de grootste en oudste van Duitsland en trekt elk jaar miljoenen bezoekers. Het is een ideale bestemming voor een dagje uit of een weekendje weg.


Kerstmarkt in TallinKerstmarkt tallin

De kerstmarkt in Tallin is een van de meest sfeervolle en authentieke in Europa. De markt wordt gehouden op het Raadhuisplein, waar een enorme sparrenboom staat die al sinds 1441 wordt opgetuigd. Dit maakt het de oudste kerstboom ter wereld die op een openbaar plein wordt geplaatst. De markt bestaat uit meer dan 50 kraampjes die traditionele Estse producten verkopen, zoals wollen kleding, houten speelgoed, kaarsen, keramiek en sieraden. Je kunt hier ook genieten van de lokale lekkernijen, zoals geroosterd vlees, bloedworst, zuurkool, peperkoek en glögi (een soort glühwein). Er is ook veel entertainment op de markt, zoals optredens van koren, dansgroepen en de Kerstman zelf.


Kerstmarkt in WenenKerstmarkt wenen

Wenen is een stad die altijd bruist, maar zeker in de kerstperiode. Je vindt hier talloze kerstmarkten, elk met een eigen thema en sfeer. Zo kun je naar de Winter Wonderland in Hyde Park, waar je een gigantisch pretpark, een ijsbaan, een circus en een ijsbar vindt. Of je kunt naar de Southbank Centre Winter Market, waar je kunt genieten van het uitzicht op de Thames, de London Eye en de Big Ben, terwijl je langs de houten chalets loopt. Of je kunt naar de Leicester Square Christmas Market, waar je kunt kijken naar comedy shows, musicals en cabaret. Een van de meest bijzondere kerstmarkten in Wenen is die in het beroemde attractiepark Tivoli. Dit park wordt elk jaar omgetoverd tot een magisch winterwonderland, met meer dan een miljoen lichtjes, honderden kerstbomen en een schaatsbaan. Je kunt hier niet alleen genieten van de gezellige kraampjes, maar ook van de spannende attracties, zoals de achtbaan en het reuzenrad. Bovendien kun je hier de echte rendieren van de Kerstman bewonderen en smullen van de Deense lekkernijen.


Kerstmarkt Straatsburg

Kerstmarkt in Straatsburg

De kerstmarkt van Straatsburg is de oudste en grootste van Frankrijk. De markt wordt al sinds 1570 gehouden en bestaat uit meer dan 300 kraampjes die verspreid zijn over 12 locaties in het hart van de stad. De markt staat bekend om zijn traditionele Elzasser producten, zoals glühwein, bretzels, foie gras, zuurkool en stollen (een soort kerstbrood). Je kunt hier ook allerlei handgemaakte ambachten vinden, zoals houtsnijwerk, kaarsen, sieraden en keramiek. De markt wordt verlicht door duizenden lichtjes en versierd met prachtige decoraties. Een hoogtepunt is de enorme kerstboom op het Kléberplein, die meer dan 30 meter hoog is. Elk jaar wordt er ook een gastland uitgenodigd om zijn eigen markt te presenteren. Daarnaast zijn er veel culturele activiteiten op de markt, zoals concerten, tentoonstellingen en workshops.


Kerstmarkt in BerlijnKerstmarkt Berlijn

Berlijn is een stad die veel te bieden heeft tijdens de kerstperiode. Er zijn meer dan 100 kerstmarkten in de stad, die elk hun eigen karakter en charme hebben. Of je nu houdt van traditioneel of modern, groot of klein, er is voor ieder wat wils. Een van de populairste kerstmarkten is die op het Alexanderplatz, waar je een enorme piramide kunt bewonderen die versierd is met meer dan 5000 lichtjes. Je kunt hier ook schaatsen op een ijsbaan of een ritje maken in een reuzenrad. Een andere aanrader is de kerstmarkt bij het Slot Charlottenburg, waar je kunt genieten van de romantische sfeer in een historische setting. De markt biedt een mix van kunst, cultuur en gastronomie, met meer dan 250 kraampjes die allerlei lekkers en moois verkopen. Voor de liefhebbers van alternatieve en creatieve producten is de kerstmarkt in de Spittelberg een goede keuze. Deze markt bevindt zich in een kunstzinnige wijk met smalle straatjes en biedt een gevarieerd aanbod van handgemaakte producten, zoals sieraden, keramiek, speelgoed en kleding.


Kerstmarkt Praag

Kerstmarkt in Praag

Praag is een stad die je betovert met zijn schoonheid en sfeer, vooral tijdens de kersttijd. De stad wordt verlicht door duizenden lichtjes en versierd met kerstbomen, kransen en slingers. Er zijn verschillende kerstmarkten in de stad, waar je kunt proeven van de Tsjechische kersttradities. De grootste en bekendste kerstmarkt is die op het Oude Stadsplein, waar je een spectaculair uitzicht hebt op de Sint-Vituskathedraal en andere historische gebouwen. De markt bestaat uit meer dan 70 kraampjes die traditionele producten verkopen, zoals peperkoek, Trdelník (een soort zoete broodrol), geroosterd varkensvlees, bloedworst en glühwein. Er is ook een grote kerstboom die elke avond wordt verlicht door een lichtshow. Een andere populaire kerstmarkt is die op het Wenceslasplein, waar je kunt genieten van de feestelijke sfeer in het hart van de stad. Je kunt hier ook allerlei leuke cadeaus en souvenirs vinden, zoals houten speelgoed, kaarsen, glaswerk en sieraden. Er is ook veel entertainment op de markt, zoals optredens van koren, dansers en muzikanten.

Verras vrienden, collega's of relaties met een persoonlijk kerstcadeauSnack en snoep kerstpakketten

Kerst is ook een tijd van geven en ontvangen. Het is een periode waarin we onze waardering voor anderen uitspreken en ze moed geven voor het volgende jaar. Dit kun je op een mooie manier doen door ze te verrassen met een uniek én persoonlijk kerstcadeau. Kerstcadeau's kun je bestellen in alle soorten, vormen en maten en zijn altijd te voorzien van een uniek ontwerp en persoonlijke boodschap.

Op Kerstgeschenken.nl vind je een enorm breed assortiment kerstcadeaus, kerstpakketten en kerstgeschenken. Van chocolade kerstcadeaus tot duurzame kerstgeschenken. Vragen over de mogelijkheden? We staan iedere werkdag met advies op maat voor je klaar!